A Jewel of a Home in a Gem of a Setting

laurel bee houseSet perfectly atop its nearly-flat lot, the home of Carla and Curtis Barton graces its piece of Lake Burton shoreline like a grand dame. The well-landscaped lot with its mature hardwoods and flowering rhododendron may make visitors imagine they’re at a plush country club, and the home’s interior will greet them with the same refined luxury.

The formal entryway focuses one’s gaze forward on the wide view of the lake. A bunkroom to the left sits opposite a large butler’s pantry and open-shelving coat room also entered through the attached two-car garage. The updated kitchen ahead offers a well-equipped and roomy space in which to work. The wide white quartz countertop with its lively veining juts out over the lower cabinets to provide bar seating for anyone who wants to watch the chef work. At the same time, the open-concept floor plan allows the chef to view the living room’s activities and its lake views. A stacked-rock fireplace with timber mantle anchors the sitting area’s soaring twelve-foot ceilings, and a door leads out to an open deck that looks down at the nearby lake.

A hallway to the left leads to a guest room, laundry facility, and half bath. The master bedroom just off the living room features a wide curve of bay windows that affords more lake views. The ensuite bath was recently redone in crisp white. Gleaming countertops, spacious cabinetry, and a glassed-in shower with subway tile complete the updated look. Three large walk-in closets at hand provide storage space for linens and clothing.

A guestroom with ensuite bath sits on the far side of the house, near the staircase leading down to the finished basement. This room features new wood-grained tile flooring, a half-bath, wet bar, large pantry, enough space for both ping-pong and foosball tables, comfortable seating, and a stacked rock fireplace. Also on this walk-out level, the mini-master suite bath matches the amenities in the master upstairs.

Outside the French doors, one steps onto a handsome covered and tiled seating area. Stacked-rock pillars and a charming curved archway frame the view of the lake just across that lush green lawn. Previous owner Nick Saban is said to have filmed a segment for ESPN at this home, and this patio would have provided a picture-perfect location for filming. Wide flagstone steps lead to an open patio complete with fire ring and ring-side seating. The boathouse offers spacious decking and an upstairs screened-in area perfect for breezing away a summer day.

Home owner Curtis Barton grew up visiting friends on Lake Burton as a young man, and he spent several years searching for the right location for his family’s vacation home in which to enjoy the people and beauty of the lake.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s